Robot Phi

Expertise

Sociale robotica is een voor Nederland nog nauwelijks ontgonnen onderzoeksterrein. Om deze ontdekkingsreis in de praktijk in goede banen te leiden, vliegt het robot team van Philadelphia het onderzoek naar sociale robotica aan langs acht onderscheidende onderzoeksgebieden.

Philadelphia ziet robots als een hulpmiddel, aanvullend op het bestaande zorgproces. Uitgangspunt blijft de zelfredzaamheid van onze cliënten: zoveel mogelijk met eigen regie en zonder (te veel) afhankelijkheid van een ander je leven kunnen leiden.
Het interactieprogramma is een planning van de gesprekken van de robot met de cliënt. De robot begint een interactie/gesprek op geplande momenten door te praten. De cliënt reageert daarop door één van de op de tablet weergegeven antwoorden aan te tikken.
In ons sociale robotica project wordt praktijkonderzoek gedaan op basis van zogeheten ‘logeerperiodes’. Een logeerperiode is een testsituatie waarbij een sociale robot wordt ingezet als toevoeging aan het dagelijks leven van een cliënt.
Bij het sociale robotica project worden bestaande robots gebruikt die via leveranciers worden ingekocht. De robots worden gekoppeld aan de eigen Robot Ctrl software. De ingezette robots zijn op dit moment Pepper robots waarop Robot Ctrl software is geprogrammeerd.
Het robot team werkt op afstand in combinatie met aanwezigheid op zorglocaties ter begeleiding van cliënten. Communicatie verloopt via diverse klantcontact kanalen en is qua structuur binnen het team afgestemd op de organisatie van projectactiviteiten. Het robot team heeft zich vanuit de basis volledig digitaal georganiseerd.
Xenia Kuiper bepaalde als programmamanager, samen met de RvB en het robot team, 16 basisthema’s waarlangs de exploratieve ontdekkingsreis zou worden gepland, gemonitord, geëvalueerd en bijgestuurd.
Er zijn twee soorten data die we verzamelen in het project voor sociale robotica: zorginhoudelijke informatie en robot technische data. Sinds 2020 is Philadelphia gestart met het daadwerkelijk analyseren, visualiseren en interpreteren van de data. Ook beschikt het robot team sinds 2020 over een geautomatiseerd dashboard in de robotica software. Waarmee de robots kunnen worden gemonitord en meer inzage is in de afhandeling van gesprekken tussen robot en cliënt.
Het pionierschap op het vlak van sociale robotica betekende dat Philadelphia bewust koos voor een iteratieve, organische manier van innoveren: een eerste stap zetten, de resultaten analyseren en op basis daarvan letterlijk voor de volgende dag een vervolgstap in het onderzoek bepalen. Van droom tot realisatie en dat vervolgens iedere keer opnieuw.

Deelnemen aan het sociale robotica project?

Uw inbreng kan heel waardevol zijn. Of u nu zorgprofessional, overheid, ICT’er of investeerder bent: we komen graag met u in contact! Omdat wij vanuit allerlei disciplines belangstelling mogen ontmoeten, verzoeken we u een aantal vragen te beantwoorden. Dat maakt onze focus op uw interesse al direct scherper. Na ontvangst van uw reactie, nemen wij snel contact met u op.

Via onderstaande buttons kunt u contact met ons opnemen.